Somun Çeşitleri

Somun Çeşitleri

Somun cıvata ya da saplama ile kullanılan bağlama aparatlarıdır. Pek çok alanda kullanılan yardımcı malzeme olma özelliğine sahiptir. Somunlar cıvataların sıkıştırılması amacı ile kullanılır. Bağlantılarda cıvatadan sonra önemli olan ikinci eleman olma özelliği taşır. Somun ile cıvatanın birbirine uyumlu olması son derece önemlidir. Ancak aşırı şekilde sıkılan cıvatalarda alt kalite somun kullanmanın herhangi bir sakıncası yoktur. Ancak istisnalar dışında somun ve cıvataların aynı kalitede olması önemli bir konudur. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfalarını üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.

Somun Çeşitleri Nelerdir?

Somunlar farklı alanlarda kullanılmak üzere üretilen bağlantı elemanlarıdır. Farklı pek çok çeşidi bulunur. En çok kullanılan somun çeşitleri; Altı köşe somun, kare somun, altı köşe kör somun, kare kaynak somunu, flanşlı somun, boru dişi somun, ince taçlı somun, fiberli flanşlı somun, altı köşe perçin somun, pres somun, uzatma somunu şeklindedir. Somun çeşitlerinin farklı işlevleri bulunur. Bunun yanında seçilen somunların malzemesinin kullanılan malzemeye uygun olması da önemli bir konudur.

Somun Neden Kullanılır?


Somun ortasında vida delikleri yer alır. Bu parçalar cıvataların birbirine bağlanmasını sağlar. Bunun yanında cıvataların bulunduğu yerde sağlam bir şekilde durmasına yardımcı olur. Cıvata üzerinde kullanılan somun parçaları ne kadar çok sıkılırsa malzeme de o kadar sağlam olur. Somunların farklı birçok çeşidi vardır. Bu nedenle cıvata kullanılan her alanda somun kullanılması da gerekir. Bu nedenle somun oldukça işlevsel bir üründür. Otomotiv sektörü, makine endüstrisi, küçük ev aletleri, beyaz eşya sektörü gibi farklı alanlarda farklı amaçlarla somun kullanılır. Bu bağlantı elemanları bağlantıların daha sağlam olması için kullanılan ürünlerdir. Somunlardan en yüksek verimi almak adına kullanılan cıvata ile somunun aynı kalitede olması gerekir. Aksi durumlarda bu bağlantı elemanlarından verimli sonuç alınmaz