Obezite Testi Nedir?

Obezite Testi Nedir?

Günümüzde sıkça rastlanılan bu durum birçok ülkede en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır, obezite hastalığı meydana gelmiş olan bir bireyde vücutta bulunan yağ kütlesi seviyesi oldukça yüksek olmaktadır. Bunu yanı sıra vücut ağırlığı boy ile karşılaştırıldığında çok fazla çıkmaktadır. Hastalığa neden olan en önemli unsur yanlış beslenmedir. Yanlış beslenmenin yanı sıra aşırı beslenmede bu hastalığa neden olmaktadır. Hastalığın oluşmasına neden olan bir diğer faktör ise fiziksel aktivitelerin yetersiz olmasından dolayı meydana gelmektedir. Obezite hastalığına neden olan bu tür unsurların yanı sıra yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, kültürel etmenler, gelir durumu, hormonal etmenler, metabolik etmenler ve genetik etmenler gibi durumlarda hastalığın oluşmasına neden olmaktadır. Uzmanlar hastalığın psikolojik nedenlerden dolayı da meydana geldiğini söylemektedirler.

Obezite Testi

Obezite hastalığının teşhisi konulması için beden kitle indeksi kullanılmaktadır. Bu yöntem bireyin vücut ağırlığının boy uzunluğuna bölünmesi ile elde edilmektedir. Bu yöntemde eğer beden kitle indeksi otuzun üzerinde çıkar ise obezite hastalığının oluştuğunu kanıtlamaktadır. Obezite testinde beden kitle indeksi değerleri şu şekildedir;

  • 18.5 kg altında çıkarsa zayıf
  • 18.5 ile 25 kg arasında çıkar ise normal,
  • 25.1 ile 23.9 arasında çıkar ise fazla kilolu,
  • 30 ile 35 arasında çıkar ise birinci dereceden obez
  • 35.1 ile 40 arasında çıkar ise ikinci dereceden obez
  • Eğer 40.1 ve üzeri çıkar ise üçüncü dereceden obez olarak kabul edilmektedir.

Obezite testi yaptırmak isteyen herkese yapılabilmektedir. Hastalığın teşhisinin erkenden konması ve tedaviye başlaması da oldukça önemlidir.

Aksi takdirde önüne geçilemez bir hal alabilmektedir. Obezite hastalığının yol açmış olduğu bazı sağlık sorunları bulunmaktadır. Bu sağlık sorunlarının en başında hipertansiyon ve insülin direnci gelmektedir. Hastalık ayrıca kan yağlarının yükselmesi, metabolik sendrom, safra kesesi hastalıkları, kadınlarda safra kesesi kanseri, endometriyum, yumurtalık ve meme kanserleri gibi durumlara yol açabilmektedir. Erkeklerde ise kolon ve prostat kanseri gibi ciddi hastalıkların meydana gelmesine neden olabilmektedir. Son zamanlarda yapılan testler ile uzmanlar obezite hastalığının felç, osteoartrit, uyku apnesi, karaciğer yağlanması ve astım gibi hastalıkların oluşmasına da neden olduğunu söylemektedirler.

Obezite Testinin Önemi

Obezite testi ile obezite hastalığının önlenmesi mümkündür. Erkenden teşhisi konulduğu takdirde meydana gelebilecek birçok hastalığın önüne rahatlıklar geçilebilmektedir. Ayrıca obezite hastalığının birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemleri uygulanırken obezite hastasının sabırlı olması gerekmektedir. Hastalığın tedavisinde diyet, fiziksel aktivite, davranış tedavisi, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bu tür hastalıkların meydana gelmiş olduğu birey kısa zaman içerisinde zayıflamak ve eski sağlığına kavuşmak ister. Ancak bu o kadar da kolay değildir. Bireyin uzmanlar tarafından verilen beslenme diyetlerine uyması ve obezite tedavisinde kullanılan yöntemlerin eksiksiz bir biçimde yapması gerekmektedir.

Obezite Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Obezite testi ile teşhisi konulan hastalığın tedavisi için uygulanan ilk yöntem tıbbı beslenme yöntemidir. Bu yöntemde kişiye özgü diyet yapılmaktadır. Diğer yöntem ise egzersiz tedavisidir. Bu tedavide birey haftada yaklaşık olarak 420 dakika hızlı yürüyüş yapmaktadır. Diğer yöntemler ise davranış değişikliği tedavisi, farmakolojik tedavi ve cerrahi tedavidir.